wtorek, 18 czerwca 2013

Przepisy - Podstawowy wywar warzywny.



                                 Podstawowy przepis na wywar warzywny.

 Może być zdrową podstawą do wielu zup. Nie jest słona jak kupne buliony dzięki temu potrawy są zdrowsze a odchudzanie skuteczniejsze.

składniki;

2 łyżki stołowej dobrej oliwy z oliwek
3 -4 średniej wielkości marchewki umyte ,obrane i grubo pokrojone
4 łodygi selera naciowego umyte, obrane i grubo pokrojone
2 pory umyte, obrane i grubo pokrojone
2 średniej wielkości pokrojone cebule
2 listki laurowe
mały pęczek świeżego tymianku
6 całych ziaren czarnego pieprzu
1, 5 litra zimnej wody

  Wykonanie:

 Postaw duży garnek na małym ogniu, podgrzej oliwę, następnie dodaj warzywa, zioła i pieprz.
 Od czasu do czasu mieszając, podsmażaj około 5 do 10 minut do momentu gdy cebula stanie się szklista, a warzywa zmiękną.
Wlej wodę całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj warzywa bez przykrycia na wolnym ogniu około 30 -40 minut, aż objętość zmniejszy się o jedną czwartą.
Odcedź użyj od razu lub przechowaj na później.
Będzie on podstawą wykorzystaną w następnych przepisach.