wtorek, 23 września 2014

Sałatka z wędzonego łososia.



                                                 
                                         Sałatka z wędzonego łososia./ kat; białka 



Składniki; 
liście różnych gatunków sałaty( do wyboru) , umyte i osuszone
sok z cytryny
olej orzechowy ( do wyboru np; z orzechów włoskich lub laskowych)
250g wędzonego łososia, cienko pokrojonego w plastry lub paski ok; 1 cm.
2 łyżki stołowe kaparów
2 łyżki stołowe drobno posiekanych świeżych ziół np; koperku lub szczypiorku.
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
ewentualnie sos tabasco dla lubiących na ostro.


Wykonanie;
Liście sałaty podrzyj palcami i wrzuć do dużej miski.Skrop sokiem z cytryny i olejem orzechowym- do smaku, delikatnie ale dobrze wymieszaj. Wyłóż sałatę na cztery talerze.
Na sałatę układaj 1/4 łososia , rozrzuć kapary i posyp szczypiorem lub koperkiem ok; 1 łyżeczkę na porcję.
Posyp odrobiną czarnego pieprzu i ewentualnie pokrop kilkoma kroplami tabasco.
Podawaj od razu po przygotowaniu.
    
Dla lubiących kawior.
Użyj połowy łososia i dodaj mały słoiczek czerwonego kawioru. Dalej postępuj tak samo.