Podstawowy sos winegret.
Składniki;
1 łyżka stołowa białego octu winnego lub octu jabłkowego.
4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy kremowej (Dijon)
1/2 łyżeczki miałkiej soli
1/2 łyżeczki płynnego miodu lub brązowego cukru ( ewentualnie)
2 roztarte ząbki czosnku - ( ewentualnie)
5 kropli sosu tabasco ( ewentualnie)
Wykonanie;
Podstawowa proporcja to 1 część octu na 4 części oliwy.
Przepis na jedną porcję - ilość można powiększyć według uznania.
Wrzuć wszystkie składniki do słoika, zakręć i potrząśnij energicznie, aż utworzy się gładka masa.
Można też wymieszać wszystko oprócz oliwy w dużym naczyniu , a następnie wlać oliwę i ubić trzepaczką.
Wariacje;
Dodaj drobno pokrojonych ziół.
Np;
Bazylia - bardzo dobrze pasuje do sałatki z pomidorów.
Koperek- pasuje do ogórka.
Estragon- do sałatki zawierającej karczochy lub grzyby.
Koper włoski- doskonale sprawdzi się w sałatce z dużą ilością cebuli lub oliwek.
Możesz zamiast oliwy z oliwek dodać pysznego oleju orzechowego.
Smacznego! Pamiętaj aby dieta i odchudzanie dawały naprawdę dobre efekty, stosuj zasadę łączenia pokarmów, a szybko schudniesz i odzyskasz dobre samopoczucie. Użyj afirmacji aby wzmocnić siebie i zdrowo jeść.
Smacznego!!!!