Najlepsza dieta jaką spotkałam ! Można wszystko jeść i chudniesz.. Zmieniasz się fizycznie i psychicznie. Znajdziesz tu kilka szybkich, smacznych,zdrowych i prostych przepisów. Jest to sposób aby szybko schudnąć nawet 4 kg.tygodniowo. Polecam bo naprawdę warto. Przeczytaj przetraw i wypróbuj.
środa, 15 stycznia 2014
Zupa grzybowa. w/w
Witam. Dzisiaj zdrowa zupa grzybowa.
Jest to zupa węglowodanowa lecz po zamianie jednego składnika staje się posiłkiem białkowym.
Składniki.: Na 4 - porcje.
2- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
1- duża cebula cienko pokrojona
500 gram suszonych grzybów, oczyszczonych i pokrojonych
zostaw dwa grzybki do przybrania.
szczypta gałki muszkatołowej.
2 łyżki stołowe wytrawnego szczery lub białego wina
600 ml podstawowego wywaru
1 posiekany mały ząbek czosnku (ewentualnie)
sól warzona i świeżo zmielony pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
2 łyżki stołowe chudej śmietany( ewentualnie)
2 łyżki stołowe drobno pokrojonego szczypiorku (ewentualnie)
Wykonanie;
Podgrzej dwie łyżki oliwy w dużym garnku na małym ogniu.
Podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się szklista i miękka, ale nie przyrumieniona.
Dodaj pokrojone grzyby, gałkę muszkatałową, sherry lub wino, dwie trzecie przewidzianej ilości wywaru i czosnek jeśli używasz, lekko przypraw solą i pieprzem( nie dodawaj soli jeśli przyprawiać zupę kostkom warzywną, lub gotowym kubkiem) zagotuj od czasu do czasu mieszając.
A następnie trzymaj pod przykryciem na wolnym ogniu do15 minut. W tym czasie przekrój dwa grzybki przeznaczone do przybrania i szybko je podsmaż na oliwie, aż zyskają brązowy kolor i będą chrupiące. Odłóż je na bibułkę kuchenną żeby odsączyć tłuszcz. Jeśli wolisz gęstą zupę usuń z niej
2 - 3 łyżki stołowe pokrojonych grzybków, odłóż je, a resztę zupy wlej do miksera i zrób puree;
, celu uzyskanie większej gładkości możesz je przetrzeć przez sito.
Przelej zupę z powrotem do garnka i wrzuć uprzednio wyjęte grzyby
Znów podgrzewaj, ale nie gotuj, dodając resztę wywaru z warzyw, sok z cytryny do smaku, śmietankę, a później sól i pieprz.
Podawaj zupę przybraną przysmażonymi grzybami i ewentualnie drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wskazówka
Jeśli zupa ma być lżejsza, można zastąpić śmietankę 300 ml półtłustego mleka.Mleko jednak jest pokarmem białkowym i zupa też nabierze takiego charakteru , tak więc nie będzie można jej spożywać z węglowodanami.
Wariacje ;
Zamiast przekrojonymi i usmażonymi chrupiącymi grzybkami można przybrać zupę grzybami cieniutko pokrojonymi i smażonymi do miękkości z posiekaną pietruszką.
Pozdrawiam i życzę smacznego.
Zapraszam do lektury diety i korzystania z innych przepisów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Nowe komentarze są niedozwolone.