wtorek, 11 lutego 2014

Kuskus z warzywami mieszanymi i pikantnym sosem. W/W



                                  Kuskus kuskus - kategoria węglowodany .

 Składniki;

2łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek 
średnia cebula drobno pokrojona
 1/2 łyżeczki zmielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
 pół łyżeczki z mielonego kminku
 pół łyżeczki zmielonego imbiru 
 pół łyżeczki zmielonego cynamonu
600 ml podstawowego wywaru z warzywnego ( zapraszam do wcześniejszego posta-"podstawowy wywar warzywny" )
250 g pokrojonych w ćwiartki małych cebulek
 250 g marchewki pokrojonej w kostkę około 2 cm
250 g rzepy pokrojonej w kostkę około 2 cm
 250 g podzielonego na różyczki kalafiora
 250 g pora pokrojonego w kawałki o długości 2 cm
1 litr zimnej wody
 250 g cukinii  pokrojonej w plastry szerokości 2 cm
 375 g kaszki manny błyskawicznej 
2 łyżki stołowe cienko posiekanej świeżej kolendry
 3 średniej wielkości dojrzałe pomidory, obrane ze skórki, bez nasion, posiekane 
1 łyżeczka obranej z nasion, posiekanej świeżej papryczki chili
 sól i mielony pieprz do smaku 
 ewentualnie 1 mały ząbek czosnku

      Przygotowanie: 
Będzie potrzebny garnek do gotowania warzyw na parze, jeśli nie masz - wystarczy ułożyć pojemnik z warzywami do parowania na dnie większego garnka . Lub "Wariacja na końcu "

    Wykonanie;
 W dużym garnku podgrzej oliwę. Podsmażaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, drobno pokrojoną cebulę wraz ze wszystkimi suchymi przyprawami, około 5 do 10 minut cebula ma być miękka ale nie przyrumieniona.
 Dodaj do tego trochę wywaru, tyle by wystarczyło do parowania, ale tak, by warzywa umieszczone później w parowniku włożonym do garnka z wywarem nie dotykały powierzchni płynu -  zwykle wystarczy 1- 2 centymetry wywaru.
 Ustaw wszystko na małym ogniu.
Teraz do parownika włóż pokrojoną na ćwiartki cebulę, kawałki marchewki i rzepy, przykryj i paruj przez 10 minut.
Następnie wlej trochę wywaru do większego garnka, a do parownika włóż kalafior. Znowu przykryj i paruj 2 minuty.
Dolej trochę wywaru, do warzyw dorzuć por, przykryj całość, paruj następne 2 minuty, potem dolej wywaru, a do warzyw dożyć cukinię, przykryj garnek i paruj jeszcze 5 minut- warzywa mają być ugotowane ale nie za miękkie.
 Wszystko powinno trwać około 20 minut.
Kiedy warzywa poddawane są parowaniu.Zagotuj w czajniku 1 litr wody. Odmierz kaszę do dużego garnka i zalej gotującą wodą, dobrze wymieszaj, przykryj i odstaw na bok.
Ugotowane warzywa wsyp do podgrzewanego naczynia i delikatnie wymieszaj z kolendrą.
Ułóż posiekane pomidory, chili,wlej resztę wywaru oraz dodaj ewentualnie czosnek do garnka  z pozostałym płynem do parowania warzyw i podgrzewaj dość ostro przez dwie minuty.
  Wlej trochę wody aby wystarczyło na 2- 3 szklanki sosu.
 Dopraw sos solą i pieprzem, wlej wszystko do wazy z warzywami.
 Przełóż  kaszę na duży talerz aby każdy sam mógł nałożyć sobie porcje a na to warzywa w pikantnym sosie. 

  Wariacje ;
  Zamiast parować warzywa można je ugotować w wywarze  podstawowym .
W szklance wywaru gotuj przez 10 minut wszystkie warzywa korzeniowe wraz z uprzednio przysmażoną cebulką z  przyprawami, następnie dodaj pora i kalafiora i gotuj 5 minut, potem dorzuć cukinię- wszystkie warzywa powinny się gotować około 20minut, przy czym nie mogą być zbyt miękkie.
 Dolej do całości resztę wywaru.
Przełóż warzywa- wywar pozostawiając w garnku- do podgrzewanego naczynia i wymieszaj z kolendrą. Do wywaru dodaj posiekane pomidory chyli i czosnek- i dalej postępuj jak w oryginalnym przepisie.

Posiłek raczej prosty i bardzo szybki w wykonaniu, syty ale nie obciążający żołądka.
Wypróbuj polecam ! 
Zajrzyj też do innych przepisów lub skorzystaj z tygodniowego jadłospisu, tak dla własnego zdrowia i lepszego samopoczucia. Pozdrawiam i powodzenia. 
                                             Smacznego!!.